Isopoder

Isopoder / Skrukketroll

Isopoda er et gresk ord og betyr «like føtter». Det er beskrevet mer en 10.000 arter over hele verden og de fleste er fremdeles vannlevende. I Norge er disse mest kjent som tanglus og lever av alger, tang og tare.
Oniscidea er en underorden av Isopoda som er mest kjent som skrukketroll blant den norske befolkning. Skrukketroll kommer også under mange forskjellige navn på forskjellige dialekter. Munkelus, tusselus og benkebiter er bare noen av navnene skrukketrollene har fått i Norge. Oniscidea er ordenen for de landlevende isopodene.

Isopoder er ikke insekter men krepsdyr som har kommet opp på land og tilpasset seg landlivet. De puster fremdeles med gjeller og har evnen til å suge til seg væske som de bærer med seg slik at de kan gå i tørre omgivelser. De gjemmer seg som oftest på mørke og fuktige plasser hvor de har tilgang til væske. De fleste artene er natt aktive og kommer bare frem fra skjulestedet sitt når det er mørkt ute. Grunnen for denne adferden er for å forhindre at de tørker ut i solen og for å holde seg trygge fra rovdyr som vil spise de. Noen arter har også tilpasset seg ørkenområder hvor det er svært varmt og mye mindre fuktighet.

De fleste arter av isopoder spiser bare døde planter og planterester som har startet forråtnelsesprosessen. Men det finnes arter som også spiser døde dyr. Derfor er disse krepsdyrene viktig for nedbrytingen i naturen og noe som er absolutt verdt å ha i et terrarium. Om det ikke er døde planter og planterester i nærheten som de kan spise kan de starte å spise på friske og levende planter for å få i seg næring. Men i naturen og ofte i et bioaktivt terrarium er det ofte nedfall fra planter og planter som dør om det er mange planter.

Hold av isopoder

Isopoder er ikke særlig kravstore når det gjelder levevilkårene. Men det er viktig at de har fuktighet rundt da de fremdeles benytter gjeller til å puste med. Tilby grønnsaker eller planter som er kommet i gang med forråtnelsen slik at de alltid har tilgang på mat.

De forskjellige artene av isopoder har forskjellige krav til levevilkår. BioTerra.no vil samle informasjon om de forskjellige artene som selges her og dermed gi deg den informasjonen du trenger for å holde arten du har kjøpt hos oss.