Bioaktive terrarium

Et bioaktivt terrarium er et terrarium som på mange måter gir en mer magisk tilværelse i hjemmet! Ikke bare ser det mye bedre ut men det er også bedre!
Med ekte planter, nytte dyr som spretthaler og isopoder og selvsagt alt som ellers hører med ute i naturen så vil dette gi et nytt liv flere ganger i hjemmet ditt. Det er stadige endringer i et bioaktivt terrarium. Plantene vokser og blir kun påvirket av objekter i terrariumet og dyret som holdes der.

Hvordan gå frem?

Det er ikke vanskelig å sette opp sitt eget bioaktive terrarium hjemme. Det du trenger er jord, planter, isopoder og spretthaler, og noen naturlige gjemmeplasser til reptilet ditt. Isopoder og spretthaler kan kjøpes på nettsiden her, og annet utstyr vil etterhvert komme i nettbutikken slik at du kan handle alt på et sted!

Hva jord kan brukes?

Ikke all jord egner seg til bruk i et bioaktivt terrarium. Gjødslet jord er ikke anbefalt da dette kan inneholde stoffer som ikke er bra for ditt reptil. Kjøp jord som ikke er gjødslet eller som er kjøpt fra dyrebutikk så kan du være trygg på at reptilet kommer til å få det veldig bra.

Hva planter kan brukes?

Det er et hav av planter som kan benyttes i et bioaktivt terrarium. Og det er mange faktorer som har noe å si på om plantene kommer til å trives i terrariumet og om de kommer til å vokse skikkelig.
Temperaturen spiller en rolle på hvor godt planten trives og på hvor godt den vokser. Samme gjelder for lysforhold, fuktighet.

Andre ting må tenkes på er om du har et reptil som spiser planter, da må det også være planter som inneholder samme næring som reptilets opprinnelse sted. Plantene må heller ikke inneholde gifter og stoffer som reptilet ikke tåler. Detter er det viktig at du i god tid i forveien finner ut av før du starter prosjektet.

Ofte kan det være lurt å starte innkjøpet av planter først slik at du kan bytte jorden til den jorden som du skal ha i terrariumet og dermed la planten kvitte seg med stoffer fra gjødslet jord og tilpasse seg jorden som benyttes i ditt bioaktive terrarium.

Hva nytte dyr trenger jeg og hvorfor?

Nytte dyr er svært viktige i et bioaktivt terrarium. De bidrar til nedbrytingen av dødt plantemateriale og skaper ny næring til jorden.
Isopoder eller skrukketroll som de er mest kjent som i Norge bidrar til nedbrytingen av dødt plantemateriale og avføring i terrariumet. Det er mange arter av isopoder om kan benyttes og noen egner seg bedre en andre. Men isopoder er viktige nytte dyr og disse er noe som er ønskelig å ha i et bioaktivt terrarium.
Spretthaler er også et annet nytte dyr som er svært viktig i et bioaktivt terrarium. De bidrar i nedbrytingen av planter og er der i mot mer ivrig etter planter som har kommet lenger i forråtnelsesprosessen en isopoder. De spiser veldig gjerne sopp og myggdannelser som forekommer blant planter.

En kombinasjon av isopoder og spretthaler er noe som er verdt å ha i ett terrarium. De bidrar til å gjøre stellet av ditt terrarium mye bedre og enklere!

Hva belysning er nødvendig?

Alle planter og dyr trenger lys på lik linje med oss mennesker. Godt lys gir gode vekstvilkår for planter og reptiler som ofte er ute i dagslys trenger også godt lys. Reptiler som er mest natt aktive og ikke er ofte ute i dagslys har andre behov for lys, så reptilet ditt bestemmer. Men LED lys med hvite, røde og blå lys dioder er gunstige for plante vekst og det er er ikke skadelig for reptilet ditt. Noen reptiler har andre behov og dermed kan dette kombineres med UVA og UVB lys som gis i tillegg eller i stedet for om terrariet får mye sollys på dagen.

Her kan det være lurt å prøve seg frem. Men start med belysning som reptilet ditt skal ha, og er ikke det nok for plantene du har valgt så kan du alltids tilføre mer lys. Les deg opp på reptilet du skal ha eller har og se etter hva de krever av belysning.

Ingen fasit!

Når det gjelder bioaktive terrarium finnes det ingen fasit svar på hva du skal gjøre. Det som er viktig å tenke på er reptilet ditt, og behovene som reptilet ditt har. Og ut over det er det fantasien som setter grensene på hva du kan gjøre i ditt terrarium. Lykke til med prosjektet! Og du er hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss om det er noe du er usikker på!

Ingen dumme spørsmål, bare dumme svar!